Skip to content

Rio2016 – Imre Géza ezüstérmes!

  • by

Mindannyiunk példaképe, Imre Géza ezüstérmet szerzett a riói olimpiai játékokon!

Micsoda egy nap volt ez! A férfi párbajtőrözők egyéni versenye zajlott augusztus 9-én a Carioca Arena 3-ban a a XXXI. nyári olimpiai játékokon.
Rédli Andrása 32 közé jutásért kezdett: a kuvaiti Alshatti-t győzte le 14/13 arányban, ám a folytatásban a 16-ba jutásért kikapott a francia Borel ellen. Az Ezredes így a 28. helyen fejezte be olimpiai szereplését. A legjobb 16 közé jutásért Imre Géza a kolumbiai Rodriguez verte könnyedén 15/8, Boczkó Gábor pedig a szenegáli Bouzaid-ot 15/9 arányban. Már a delegáció utazása napján kiderült a sorsolás: Imre és Boczkó egymás ellen vívnak a nyolcért. Előbbi magabiztos vívásával került ki győztesként a két barát közti küzdelemből: a legjobb nyolc közé Imre Géza jutott, miután 15/8 arányban nyert Boczkó ellen, aki így a 13. helyen végzett.

A továbbiaknak Imre Géza teljesítette felvállalt küldetését: az előretörést a legfényesebb éremért. Miután a negyeddöntőben legyőzte az észt Novoszjolov-ot 15/9 arányban, a világranglistaelső francia Grumier-t az elődöntőben úgy győzte le, hogy egy pillanatra sem engedte átvenni a vezetést. Így végig előnyben, 15/13 arányban nyert, hogy a döntőben a koreai Park-ot fogadja.
Az ázsiai ellenfél az elődöntőben olyan vehemenciával verte a svájci Steffent, hogy ötlete nem volt a húszesztendős tűzgolyó ellen. Imre Géza azonban végig irányította az asszót, a szupergyors Park képtelen volt meglepni, így meglépni is.. a második harmad közepén Gézu néhány tusos előnyét 9/9-re kiegyenlítette Park. Géza Ekkor még érezte, mi az ellenszer: sorra vitte be a találatokat, és elhúzott öt találattal. Ezután emberfeletti nyomulásban Park elindult, és nemcsak egyenlített, de az utolsó találatot is ő vitte be. Imre Géza így nyilatkozott:
„Parknak más esélye nem volt, mint hogy támadjon, ilyenkor ez gyakori. Megtette, nem volt veszítenivalója, és a folytatásban túljárt az eszemen. Ezt kár tagadni, előbb gondolkodott, mint én. Egyszerűen nem tudtam megszúrni, nem találtam, hogy hol van.” A nyilatkozatból összeállított anyag bővebben itt olvasható.

Jelenleg a világ legjobb párbajtőrözői: Imre – Park – Grumier | Fotó: MTI

Az viszont biztos, hogy ha ezt a problémát a páston Imre Géza nem tudta megoldani, akkor a világon senki másnak sem sikerült volna ez! Ezzel együtt hatalmas büszkeséget hozott Imre Géza a magyar párbajtőrvívásnak! Szász Emese aranyérme után itt egy olimpiai ezüst a világ legeslegjobb Imre Gézájától!

Dancsházy-Nagy Tamás szavait az MVSz híréből idézzük:
“Elnézést, de még egy kicsit hatása alatt vagyok a történteknek. Olyan, de olyan közel volt ez az arany. És Géza olyan, de olyan nagyszerű sportember… Szóval, tökéletes nap lett ez majdnem. És hadd kezdjem a kezdetektől! Géza csodálatos alapokat kapott Kopetka Béla nevelőedzőtől, majd mindent megtanult Udvarhelyi Gábortól. Hat éve dolgozunk együtt, a finomhangolások maradtak rám, és csodás éveket töltünk együtt. A londoni kudarc után Géza kis híján abbahagyta, aztán sikerült rábeszélnünk a folytatásra. Azóta nyert egy egyéni és egy csapat világbajnoki aranyérmet… És most egy olimpiai ezüstöt. Úgy, hogy legyőzött három világklasszist, Boczkó Gábort, Novoszjolovot és Grumier-t. Aztán majdnem Parkot is. Hagyjuk most a végét, ennek okán nyilván nem vidámkodunk. Ugyanakkor Géza az egész szezonban ugyanazt a céltudatos munkát végezte el az egész szezonban, amit tavaly, a világbajnoki aranyérme előtt. Nagyszerű ember, sportember, és most megkétszerezett erővel várjuk a csapatversenyt, a Korea elleni negyeddöntőt…”

És végül egy remek írás a döntő drámaiságának kapcsán..

Hajrá fiúk, hajrá magyar csapat!!!