Kategóriák

Gyászol a hazai vívótársadalom

Miközben vívóink örömet próbáltak nekünk összevívni a törökországi VB-n, a férfi párbajtőrözők fekete karszalagot tűztek Antalyában, mert idehaza a hétvége nemigen volt örömteli: két nagy emberrel lett kevesebb a magyar vívóélet: Gaál Csaba pécsi mesteredző, és Kolczonay Ernő olimpikon párbajtőröző hagyta itt e földi létet. Megragadhatatlan, mekkora űrt, mennyi tanítványt és jóbarátot, tisztelőt hagytak maguk mögött.
_
Gaál Csaba 1941-ben született, 1964-ben végezte el a TF szakedzői szakát. Pécsre kerülése előtt edzősködött Kaposváron, majd a főváros több klubjában: az OSC-ben, a Honvédban, a Petőfiben, a TF-en. Tőrözött és kardozott Kaposváron és az OSC-ben. Kaposváron több éven át tanította a színészeket a vívás színpadias elsajátítására.

Gaál Csaba

Jó kézügyességét a vívás papírra vetésében is kamatoztatta. Számos könyvben az ő ábrái illusztrálják az elméletet; többek között a világhírű, Vass Imre féle 1965-ös, számtalan nyelven megjelent Párbajtőrvívás című szakkönyvben.

Gaál Csaba illusztrációja a Vass könyvben

Nyílt titok, hogy sokat tett a kard találatjelzők kifejlesztéséért, azonban támogatás híján ötleteit igazságtalan módon másutt, és mások használták fel. De Csaba kedvét ez nem szegte ezirányú munkájában: szinte az összes hazai vívóterem találatjelzője átment a kezén, legtöbbje nem is pusztán javítás végett: ő maga alkotta meg azok jelentős részét. Negyven év edzői tevékenysége során több száz tanítványnak adta át a kitartás és becsület velejét a fegyver által. Szerény természete, finom humora is csak építette tekintélyét, melyet a PTE-PEAC aranygyűrűvel ismert el 2007-ben. A pécsi Sport utcai vívóterem bezárásával az új, Református kollégiumi helyszínre is az ő találatjelzői kerültek. Később a Belváris ltalános Iskola tornacsarnoka alakulhatott vívóteremmé 2008 tavaszán, amelyet a birtokbavételt követően Gaál Csaba vívóteremmé avattak a pécsi vívók, egykori tanítványával, Szili Katalinnal az élen. (a teremavató pillanatai)
Csababá mindig is nagy érzékkel forgatta a technikai eszközöket.

Gaál Csaba kamerával

Ezen a korabeli felvételen még 8mm-es kamerával dolgozott; tanítványait vette filmre, ám a filmrészlet végén ő is látható.

_
Betegsége a nyár során gyengítette le; Csaba bácsi egy nappal negyvenedik házassági évfordulójuk előtt hagyta hátra feleségét, tanítványait. Pótolhatatlan szakember, akit mindenki szeretett. Egy égi pástról lábat lóbálva filmezhet most fentről, az egykori kollégák, Szőllősi Bálint és Fűzy Bandi bá’ társaságában…
A PTE-PEAC és a Pécs Város Vívósportjáért Alapítvány saját halottjának tekinti. 
_
__

Kolczonay Ernő 1953-ban született. Úszással kezdte a sportot 1964-ben, majd öttusára váltott a Budapesti Honvédnál, végül öt évre rá elkötelezte magát a vívásban.

Kolczonay Ernő

Világbajnokságokon 1979-ben 2; 1982-ben 3; csapattal aranyérmes.  Moszkvában 1980-ban egyéni olimpiai ezüstérmes, 1992-ben Barcelonában csapat ezüstérmes. Edzőként a Budapesti Honvédban dolgozott, majd a görög válogatott munkáját segítette. Vívás iránti elkötelezettsége a Fless Vívóiskola megalapításában öltött testet. Betegségéről ő maga nyilatkozik az alábbi videóban:


_
Kolczonay Ernő csupán 56 éves volt.
_

_
Az Olimpici Team minden tagja őszinte részvéttel viseltet mindkettejük elvesztéséért és tiszteletéért!