Skip to content

Nyílt levél az Olimpici mozgalomban résztvevőknek

  • by

Tisztelt Olimpicik és Nagyok!

A pécsi fagyos napok lehetővé tették számomra, hogy egy kicsit átnézzem az elmúlt 3 verseny adatait.

Tettem ezt azért is, mert az előző két idény adatait (2006/2007 és 2007/2008) átvizsgálva növekedést tapasztaltuk, úgy az indulók létszámában, mint a verseny minőségében, színvonalában, a levizsgázott zsűrik számában.
Kíváncsi voltam, hogy a félidejéhez ért 2008/2009-es idényben ez a növekedés lassult-e, vagy talán meg is állt. Mindig kell, hogy legyen bennünk egy kis félelem! Egy mérnök beállítottságú embernek azonban a számok nem hazudnak…

Nos, néhány adat:
Az idei szezonban Szolnokon (de pompás is volt a nagycsarnok, és jövőre lehet, hogy mindkét csarnokra szükség lesz) 422-en indultak, 32 fővel többen, mint tavaly. A versenyen megjelent Nagy Tímea, és Luca lánya segítségével átadta az érmeket! Bájos jelenet volt!

A Központi Vívóteremben, (a vívás szentélyében) a Honvéd versenyén 436-an indultak, 53 fővel többen, mint tavaly. A versennyel egy időben Kulcsár Győző iskolát adott munkaruhában a felnőtt válogatottaknak. Érdemes volt nézni!

A Derecskei versenyen, (milyen szerencsések voltunk, hogy eljutottunk e szép város szép sportcsarnokába, és milyen nagyszerű embert ismerhettünk meg a város polgármesterében), 421-en indultak, 48 fővel többen, mint tavaly. A versenyt meglátogatta Dr. Kamuti Jenő, az Európai Vívószövetség frissen megválasztott elnöke. Szerintem ez is jelent valamit! (Bravó, debreceni vívók!)
Összességében 133 versenyzővel több indulónk volt, mint tavaly a három versenyen, így elmondhatjuk, hogy idáig 1279 vívó indult a versenyeinken.
A Derecskei Sportcsarnokban, az Olimpici történetében először edző-továbbképzés is volt, melyet Nedeczky György mesteredző tartott, szépszámú érdeklődők előtt. (Hogy mi minden történik, történhet a nemzetközi mezőnyben, és miért?!) Bizton állíthatom sikeres volt, és nagyon hasznos. Szerintem lesz folytatása.

Ami még feltűnő volt számomra, hogy a korábbi versenyeken, az Olimpicin képzett bírók által kiosztott fekete lapoknak meg volt az eredménye: a Derecskei versenyen egyetlen sportszerűtlen viselkedés, sisak-dobálás, káromkodás, stb. nem fordult elő. Az Olimpici vívói okosak, a más kárán tanultak! Az asszók előírás-szerű tiszteletadással fejeződtek be. Egyszerűen jó volt nézni! A verseny pörgős volt a három nap alatt, nem volt vita, veszekedés! Mintha nem is Magyarországon lettünk volna!
Külön köszönet ezért a fiatal bíróknak, és persze a képzést évek óta végző Vida Jánosnak, valamint a korábbi képzésben részt vevő Regéczy Ritának!
Azt már csak a kisördög mondatja velem, hogy de jó lenne, ha hasonlóan zajlódhatna le egy felnőtt verseny is!
Szerintem jó úton járunk, de ez ne nyugtasson meg senkit! Kérem Önöket, kérlek Benneteket, írjátok meg véleményeteket (fórumunk megfelelő rovatába)! Attól csak jobb lehet!

Köszönettel és tisztelettel:
Lukáts István
Olimpici Közhasznú Alapítvány
Kuratóriumi Elnök

Pécs, 2009-01-19