Skip to content

Gyászol a hazai vívótársadalom

  • by

Miközben vívóink örömet próbáltak nekünk összevívni a törökországi VB-n, a férfi párbajtőrözők fekete karszalagot tűztek Antalyában, mert idehaza a hétvége csöppet sem volt örömteli: két nagy emberrel lett kevesebb a magyar vívóélet.
Mint arról már minden bizonnyal mindenki értesült, Gaál Csaba pécsi mesteredző, és Kolczonay Ernő olimpikon párbajtőrözőnk is itt hagyta e földi létet.
Megragadhatatlan, mekkora űrt, mennyi tanítványt, és jóbarátot, tisztelőt hagytak maguk mögött.

_

Gaál Csaba 1941-ben született, 1964-ben végezte el a TF szakedzői szakát. Pécsre kerülése előtt edzősködött Kaposváron, majd a főváros több klubjában: az OSC-ben, a Honvédban, a Petőfiben, a TF-en. Tőrözött és kardozott Kaposváron és az OSC-ben. Előbbi helyen többször tanította a színészeket a vívás színpadias elsajátítására.
Gaál Csaba

Eközben nagy érzékkel a vívás papírra vetésében is megmutatta jó kezét. Számos könyvben az ő ábrái illusztrálják az elméletet – többek között a világhírű, Vass Imre – féle 1965-ös, számtalan nyelven megjelent Párbajtőrvívás című szakkönyvben.
Gaál Csaba illusztrációja a Vass könyvben

Nyílt titok, hogy sokat tett a kard találatjelzők kifejlesztéséért, azonban támogatás híján ötleteit igazságtalan módon másutt, és mások használták fel. De Csaba kedvét ez nem szegte ezirányú munkájában: szinte az összes hazai vívóterem találatjelzője átment a kezén, legtöbbje nem is pusztán javítás végett: ő maga alkotta meg azok jelentős részét. Negyven év edzői tevékenysége során több száz tanítványnak adta át a kitartás és becsület velejét a fegyver által. Szerény természete, finom humora is csak építette tekintélyét, melyet a PTE-PEAC aranygyűrűvel ismert el 2007-ben. A pécsi Sport utcai vívóterem bezárásával az új helyszínre is az ő találatjelzői kerültek. Az új vívótermet 2008 tavaszán – nem sokkal birtokbavételét követően – Gaál Csaba vívóteremmé avatták a pécsi vívók, egykori tanítványa, Szili Katalinnal az élen.
(a teremavató pillanatai)

Csababá mindig is nagy érzékkel forgatta a technikai eszközöket:

Gaál Csaba kamerával

ezen a lenti, régi felvételen még 8mm-es kamerával dolgozott, tanítványait vette filmre, ám a filmrészlet végén ő is látható.

Betegsége a nyár során gyengítette le; Csaba bácsi egy nappal negyvenedik házassági évfordulójuk előtt hagyta hátra feleségét, tanítványait. Pótolhatatlan ember ő, akit mindenki szeretett. Talán most egy égi pástról lábat lóbálva filmez fentről, Szőllősi Bálint és Füzy Bandi bá’ társaságában… nagyon hiányzik nekünk, Csaba bácsi!

A PTE-PEAC és a Pécs Város Vívósportjáért Alapítvány saját halottjának tekinti. Szerettei és tisztelői 2009. október 22-én, 14 órakor róhatják le kegyeletüket a Pécsi Központi Temetőben.

_

Kolczonay Ernő 1953-ban született. Úszással kezdte a sportot 1964-ben, majd vált öttusázóvá a Budapesti Honvédnál, végül öt évre rá elkötelezte magát a vívásban.
Kolczonay Ernő

Világbajnokságokon 1979-ben 2; 1982-ben 3; csapattal aranyérmes. 1980-ban Moszkvában egyéni olimpiai ezüstérmes, 1992-ben Barcelonában csapat ezüstérmes. Edzőként a Budapesti Honvédban dolgozott, majd a görög válogatott munkáját segítette. Vívás iránti elkötelezettsége a Fless Vívóiskola megalapításában öltött testet.
Betegségéről ő maga nyilatkozik az alábbi videóban:

Kolczonay Ernő csupán 56 éves volt. Utolsó útjára 2009. október 21-én, szerdán 14 órakor kísérik a fővárosi Farkasréti temetőben.

Az Olimpici Team minden tagja őszinte részvéttel viseltet mindkettejük elvesztéséért és tiszteletéért.