Skip to content

Várható változások a GP lebonyolításában

Ugyan csak az idény legelső Olimpici Grand Prix eseményét élhettük át, az utóbbi évek tapasztalata egyértelműen emelkedő létszámokat mutat minden versenyszámban – sőt, a versenyrendszer létszámában elérte az ésszerűen megrendezhetőség kritikus pontját. Ez arra sarkallt mindet, hogy a GP1-ről szóló beszámolónkban jelezzük a várható változásokat.
A sportszakmai szempontokból megalapozott Olimpici GP célok megtartása elsődleges, így túl nagy játékteret nem hagynánk a változásoknak, azonban tekintve a hazánkban  rendelkezésre álló sportcsarnokok méretét, a lebonyolításhoz rendelkezésre álló körülmények feltételeit a rendező egyesületeknél, a következő változtatások bevezetését tervezzük:

* A gyermek versenyszámok pénteki versenynapját az eddigi 11.00 helyett 10.00-kor kezdenénk, amellyel nyerünk egy órát.
* A gyermek versenyszámok lebonyolítását kétutasra alakítjuk:
Ha 96 vagy kevesebb fős mezőny jön össze, akkor kieső nélküli 2 csoportforduló ranglistája alapján 32-es táblát hozunk létre.
Ha 97 vagy több fős mezőny jön össze, akkor kieső nélküli 1 csoportforduló ranglistája alapján 64-es táblát hozunk létre.
A mezőny táblára nem kerülő tagjai mindkét esetben csoportokba osztva vívnak helyosztókat, ahogy eddig is.

Miért pont 96? A legtöbb teremben 16 pást fér el, így egy eresztéssel pástra léphet 16×6 fős csoport. Ha a létszám miatt csak két eresztéssel rendezhető meg egy forduló, akkor csak a két csoportforduló tartana hat órán át.

* A törpici versenyszámokban szeretnénk, hogy a legkisebbek ne fáradjanak ki nagyon, miközben megmarad a versenyélmény; valamint azt szeretnénk, ha rövidebb és érthetőbb lenne a versenyük. Ezért kisebb létszámú csoportok létrehozását tűztük ki célul: kieső nélküli, 4–5 fős csoportokkal zajló két csoportforduló  összesített ranglistája alapján az eddigi 16-os, és az edzők által is alig értett vigaszágas tábla helyett 32-es táblát állítunk, egyenes kieséssel (10 találat, 2×3 perc), a mezőny táblára nem kerülő tagjai pedig 3-4 fős csoportokban helyosztókat vívnak, ahogy eddig is.

* Csak a szolnoki versenyre érvényes változás, hogy mindkét törpici versenyszámot a szombati napon rendezzük a hatékonyság nevében: a kiírásban is szereplő helyszínen külön dedikált DT-vel és versenybírókkal egy nap alatt megtörténhet a legkisebbek versenye a Zöld Ház tornateremben.

Fentiek alapján készítettük el a GP2 szolnoki állomány versenykiírás-tervezetét. Kérjük, olvassátok végig. Emellett a demokratikus véleménynyilvánítás nevében ezúttal az edzők, versenyzők, szülők véleményt nyilváníthatnak a változtatások érvénybe léptetése előtt. Nyilván arra nincs lehetőség, hogy mindenki elképzelését figyelembe vegyük, ellenben a véleményeteket szívesen meghallgatjuk, és a frenetikusan jó ötletekre természetesen azonnal lecsapunk. A címünk olimpicigp<kukac>gmail<pont>com. Vasárnap 16.00-ig várjuk a véleményeket, mivel az idő szűkös, hétfőn véglegesítjük a versenykiírást.

Olimpici Team