Skip to content

Büki összefoglalónk

  • by

A fővárosi téli GP után epedve vártuk, hogy egy könnyedebb, tavaszias versenyt tartogasson legnyugatibb helyszínünk, az idei Bükfürdő Kupa. A szervező Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület lelkes rendezői nemcsak egy precízen szervezett versenyt, de még a kellemes időjárást is megszervezték. Kivételes, hiszen azóta még mindig fent vannak a téligumik a vívózsákokon. 🙂

Köszönet a 662 indulót felvonultató verseny szervezéséért a vasi különítménynek! Végig jelen volt a szervező klub elnöke, Babós Csaba, a versenyt megnyitotta, és díjakat adott át Bük polgármestere, Dr. Németh Sándor. Edzői feladata mellett a díjátadón ezúttal is szerepet vállalt példaképünk, Imre Géza! Köszönet nekik!

A fővárosi versenyen a megnyitó híján elmaradt egy megemlékezés: a Bükfürdő Kupán egyperces néma csenddel emlékeztünk a tragikus hirtelenséggel eltávozott Szalay Gyöngyire.
Részletes megemlékezésünk itt olvasható.

A menüből már elérhető a teljes versenydokumentáció, fotóalbumok és a frissített ranglista is, amelyet kérünk, hogy ellenőrizzetek, hogy hiba esetén még a GP5 Csaba Kupa előtt korrigálhassuk. Eredményes felkészülést!

S végül néhány megjegyzés a verseny rendhagyó eseményeiről:

A verseny során két olyan vétség történt a pástokon, amelyeket a versenybírók a szabályoknak megfelelően kizárással büntettek. Mindkét esetben a sisak mérkőzést követő eldobása miatt ítéltek fekete lapot a versenybírók a páston. Tájékoztatjuk a versenyzőket, hogy a vétség beismerése nem mentesít a büntetés alól! Köztudott, hogy a vívásban a versenyzők viselkedésével kapcsolatos szabályok szigorúak, s amennyiben azok nem sportszerűek, szigorúan büntethetők, amelynek kiszabására a mérkőzést vezető versenybíró jogosult.

Az újonc versenyszámok vigaszágas lebonyolításával kapcsolatban:
A szabályok értelmében ha a vigaszágas táblán korábban már egymással vívott pár találkozik, akkor a tábla eltolásával az ismételt egymással vívást meg kell akadályozni, kivéve, ha ez már a negyeddöntőben történik, ott már nincs lehetőség a táblán a párok eltolására.
A fiúk versenyében a DT eltévesztette, és nem tolt a táblán, amikor ez szükséges lett volna. A vigaszágas D tábla négy mérkőzése közül már kettőt levívtak, amikor erre fény derült.
Az érintett vívókat és edzőket a DT összehívta, tájékoztatta, tőlük a hibáért és kellemetlenségért elnézést kért. A DT döntése az volt, hogy a már levívott mérkőzéseket érvényteleníti, a táblát eltolással újra elkészíti.

A Versenybíróság feladata egyenlő esélyeket biztosítani minden versenyző számára a verseny folyamán, valamint a versenyszabályoknak és egyéb érvényes rendelkezéseknek megfelelően lebonyolítani a versenyt.
Ezért a DT úgy ítélte meg, hogy döntése nem sérti a versenyzőket, és ez a legsportszerűbb döntés a verseny tisztaságának megőrzéséért. A versenybíróság hatáskörébe tartozik a versenyszabályok értelmezésével kapcsolatban, a verseny folyamán felmerült kérdések eldöntése.

Az újonc leány verseny lebonyolítása során a teremben versenyzők és edzők hírét keltették annak, hogy nem a megfelelő párok vívnak a vigaszágas táblán. Ennek hatására több versenyző és edző a DT-asztalhoz jött panasszal. A tábla ismertetése közben kiderült, hogy a panaszal élők nem értik a vigaszágas tábla működését, és egymást felbújtva belelovallták magukat abba a helyzetbe, mintha a DT ismét hibázott volna.

A táblát természetesen a szabályok figyelembevételével készítette el a DT az Engarde versenylebonyolító szoftver segítségével, így abban semmilyen hiba, rontás nem volt. A panaszos felek megismerték a tábla működését, a kedélyek megnyugodtak, a verseny gond nélkül befejeződött. Később néhány edző visszatért a DT-asztalhoz, megköszönve, hogy már értik a tábla működését.
Ha a versenyzők pástok kívüli magatartásáért is lehetne büntetést kiszabni, ezesetben is villant volna néhány színes lap, mivel méltatlan hangnemben, puszta spekuláció alapján érte vád a Versenybíróságot.

Sajnos versenyről-versenyre általános jelenség, hogy sem a versenyzők, sem a szülők, sőt az edzők sincsenek tisztában alapfogalmakkal, az aznap alkalmazott lebonyolítással, a kezdési időpontokkal, tehát egyszerűen még a versenykiírást sem olvassák el.
A DT továbbra is mindent megtesz a versenyek tisztasága, átláthatósága és sportszerű lebonyolítása érdekében.
Javasoljuk a szabályok megismerését, valamint ha konkrétan a 16-os vigaszágas táblát szeretnétek jobban megérteni, íme egy segédlet, ennek segítségével érdemes megnézni egy versenydokumentációt, s megvizsgálni, hogy ki kivel, milyen elv alapján kerül össze a vigaszágas táblán.

Olimpici Team