Skip to content

EB, VB és egy kis visszatekintés

Az év eleje minden eddigi időszakhoz képest is, történelmi sikereket hozott az egész Magyar vívásban korosztálytól függetlenül. Tallinnban a Kadet – Junior Európa bajnokságon a három fegyvernem összesen  17 érmet, melyből 3 arany és 2 bronz éremmel, Plovdiv-ban a Kadet – Junior Világbajnokságon a 9 éremből 2 arany és 2 bronz éremmel, vette ki a részét a párbajtőr.  

Boczkó Gábor szövetségi kapitány VB utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy „ a férfi párbajtőr, illetve a női kard az, amely évtizede rendkívül eredményes az utánpótlás világversenyeken. Előbbinek a rendkívül széles mezőny és az Olimpici versenyrendszere adja meg az alapot a sikerekhez.”

Alapítónk Kulcsár Győző 17 évvel ezelőtt az Olimpici Alapítvány feladatait úgy határozta meg, hogy „Célja, hogy új lendületet adjon a párbajtőrvívásnak: ösztönözze az utánpótlás-nevelést, versenyprogramjával motiválja és fejlessze a törpici, gyermek, újonc, serdülő korosztályba tartozó fiatal vívókat, akikből a jövő bajnokai születhetnek – visszaadva a magyar párbajtőrvívás egykor ragyogó fényét.”  Boczkó Gábor szövetségi kapitány fenti nyilatkozatából azt látjuk, hogy az irány amit a Mester egykoron meghatározott jó volt és tovább folytatandó. Azt már ekkor tudtuk, hogy ehhez a feladathoz nem elegendő az Alapítvány erőfeszítése, ehhez a teljes párbajtőr családra (a szülőkkel karöltve) szükség volt, ami meg is valósult. Ez alatt a 17 év a versenysorozatnak köszönhetően kialakult egy olyan együttműködés az edzők, egyesületek és az Alapítvány között ami nagyban segítette a fejlődést. Az évek során az Országos bajnoksághoz kapcsolódóan több edzői konzultációt rendeztünk. Annak érdekében, hogy a versenyzők a mindenkor érvényes szabályokkal tisztában legyenek és ne egy nemzetközi versenyen szembesüljenek a speciális szabályokkal, versenybírói képzést indítottunk és 2021-ig (míg a Szövetség támogatta) több mint 600 vívó végezte el a tanfolyamot és tett sikeres Olimpici bírói vizsgát. Mindezzel nemcsak a versenyzők tudását növelte, hanem nagyban csökkenteni tudta egy – egy verseny költségvetését. De itt kezdte bírói pályafutását Lasztovicza Máté, aki több fegyvernemben is szövetségi vezetőbíróként tevékenykedik, vagy ép Farkas-Német Zoltán, aki állandó meghívottja a nemzetközi versenyeknek.

Kulcsár Győző által kitűzött célok eléréséért folytatott óriási munka az egyesületeknél, elsőszőr az utánpótlás versenyeken mutatkoztak meg, ahol vívóink folyamatos szereplői voltak a döntőknek a környező országok 1-1 versenyén, és nem kevés éremmel térhettek haza. Mindezen fejlődésnek köszönhetően az Olimpici GP versenyek nemzetközileg ismert versenysorozattá váltak, mert tudott volt, hogy az itteni megmérettetések magas szintet képviselnek. A környező országok, mint állandó résztvevők mellett rendszeres vendégek voltak a teljesség igénye nélkül, Angol, Német, Olasz, Francia, Holland, Svájci, Lengyel, Görög és Máltai vívók. Az egyesületi munkának és a kiszámítható magas színvonalú versenyrendezésnek köszönhetően meredeken – a Covid alatti kisebb visszaesést követően – emelkedik a versenyeken indulók száma, ahol rendre megközelíti és nem egyszer meg is haladja korosztályonként az indulók száma a 100-at és a versenyen indulók száma 800 – 900 fő.

Az Olimpici versenysorozatban nevelkedő párbajtőrözőink, 2019-től Siklósi Gergely felnőtt világbajnoki címével lettek meghatározói a válogatottnak és a világ vívó társadalmának. Felsorolni hiba nélkül szinte lehetetlen a dobogós, pláne döntős sikereket, így ezt nem is teszem, de ezen sikerek közül kiemel néhányat. 2019 Felnőtt világbajnoka és 2021 Olimpiai ezüstérmese Siklósi Gergely, szintén 2019, Kadet egyéni Világ és Európa bajnoka Muhari Eszter, a 2019-es férfi junior csapat világbajnok Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, valamint az  Európa bajnok női kadet csapat: Büki Lili, Kollár Kincső, Muhari Eszter és Szarvas Rita. Sajnos 2020 és 2021 a Covid miatt inkább a felkészülésé, mint a versenyeké volt. 2022-ben Keszthelyi Zsombor junior világbajnok. 2023-ban kadet világbajnok Nagy Blanka és Pelle Domonkos, Somody Soma junior egyéni bronz és a Junior csapat Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma. A 2023-as Kadet Európabajnokságon mind a női mind a férfi csapat Európa bajnoki címet szerzett, a női csapat Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka Virág és Terhes Hanna, a férfi csapat Király Mátyás, Balázs Bence, Horváth Márk és Pelle Domonkos, aki egyéni bronzérmet is szerzett. Külön érdekes és az Olimpici erejét mutatja, hogy Lotti és Hanna még mindig „csak” újonc, illetve serdülő kategóriában versenyez.

Nem maradunk fontos versenyek nélkül a következő hónapokban sem hiszen májusban U23-as EB lesz Budapesten, illetve májustól júliusig tart az Olimpiai kvalifikáció és nyáron még Universiade is lesz Kínában. Ezeken a versenyeken az indulók többsége már Olimpici-s múlttal rendelkezik!

Reméljük, hogy folytatódik a sikersorozat és az Olimpici versenysorozatból továbbra is a fegyvernem világsztárjai kerülnek ki, és ezzel tovább emelik a magyar vívás fényét. Amihez Boczkó Gábor véleménye szerint is „az Olimpici versenyrendszere adja meg az alapot a sikerekhez.”

dr. Semerédy Péter