Skip to content

ars poetica

OLIMPICI
Párbajtőr Grand Prix
Program a Magyar Párbajtőrvívás jövőjéért

Ezúton szeretném pár sorban bemutatni programunkat és ars poeticánkat, mely meglátásunk szerint a párbajtőr vívás jövőjének meghatározó iránya lehet.

Az Olimpici Programot azért hívtuk életre, hogy az oly sikeres és patinás magyar párbajtőrvívás jövőjét új alapokra fektessük, fejlődésének új irányt szabjunk, melyből a jövő nagy sportolói, bajnokai születhetnek. Az elmúlt évtizedek olimpiai játékai során 3 csapat aranyérmet és 4 egyéni olimpiai címet nyertek párbajtőr vívóink Magyarország számára. Az elmúlt évek során a párbajtőrvívás hazánkban lendületét vesztette, elmaradnak a reményt keltő utánpótlás-eredmények, a párbajtőr vívással foglalkozó sportolók száma egyre csökken.

Ezen gondolatok késztettek néhányunkat arra, hogy felmérést készítsünk a jelenlegi állapotról, és szakmai irányvonalat szabjunk sportágunk utánpótlásának hathatós fejlesztésére.

Programunkkal a KHA alapítása idejében megnyertük Dr. Szili Katalin – aki 2006-ban az Országgyűlés Elnök-asszonya volt, jelenleg országgyűlési képviselő – és Dr. Schmitt Pál – 2006-ban a Magyar Olimpiai Bizottság Elnöke, jelenleg Magyarország Köztársasági elnöke – támogatását. Felkérésünkre elvállalták a program fővédnöki tisztségét.

Az Olimpici Párbajtőr Grand Prix program fő célja, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a mozgással, ezen belül a vívás varázslatos szépségével. A vívósporttal történő ismerkedés során nem csak egy sportággal, hanem az élettel is megismerkedik a sportoló. Hisz’ részese lesz a vívásra jellemző, fordulatokban gazdag mérkőzéseknek, ahol a helytállás és a felmerülő problémák gyors és hatékony megoldása a legnagyobb kincs. Egy fontos mérföldkő a felnőtté válás rögös útján, amely mentálisan felkészíti a vívót, hogy sikeresen vegye a számunkra már ismert, fordulatokban és meglepetésekben gazdag életet. Egyszóval nem csak egy versenyre vagy bajnoki címre készítjük fel a vívót, hanem magára az életre is.

Fontosnak tartjuk, hogy ezt az utat ne önmagában egyedül járják be a sportoló gyermekek, hanem családjuk is láthassa küzdelmüket, győzelmeiket, együtt örülhessenek a sikereknek, együtt vehessék sikeresen az eléjük gördülő akadályokat. Programunkat úgy építettük fel, hogy a versenyen résztvevők családtagjainak is jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást jelentsen a sportban, a vívásban eltöltött idő.

Programunk tengelye egy egységes versenyrendszer kialakítása 10 éves időtartamra, mely külső szemlélő számára is átlátható, ezzel is szeretnénk elnyerni a szülők szerepvállalását, a helyi erők (önkormányzatok) fokozottabb részvételét és további támogatók megnyerését sportágunk számára.

Fontos célul tűztük ki az edzői kar szakmai továbbképzését, illetve létszámának emelését, és az ehhez kapcsolódóan a bírói kar megerősítését is.

Olimpici programunk 8–14 éves gyermekek számára nyújt egységes, tervezhető versenyrendszert. A versenysorozatot az ország hat különböző pontján terveztük lebonyolítani, ezzel is népszerűsíteni hazánkban a párbajtőrvívást, OLIMPICI Párbajtőr Grand Prix néven. Minden versenyidény során hat alkalommal, hat állomáson  rendezzük meg az Olimpici versenyeket.

A program egyik fő mérföldköve a versenyen induló gyermekek elismerése. Az Olimpici programban a versenyek díjazása nagyon fontos. A versenyző gyermekek számára megtartó, motiváló, kedvcsináló hatását az egyik legfontosabb tényezőnek tartjuk.

Az Olimpici program megvalósításához megalapítottuk az Olimpici Közhasznú Alapítványt – magánkezdeményezés és a Magyar Vívó Szövetség támogatásával, mindez a program szakszerű lebonyolítására, és az ehhez szükséges források biztosítására hivatott.

Hiszünk abban, hogy a fenti pár sorban bemutatott programunk eredményeképpen újra régi fényében fog ragyogni a magyar párbajtőr vívás, és sok gyermek ismerkedik meg a sporttal és a mozgás örömével.

Kulcsár Győző

Olimpiai Bajnok
A Nemzet Sportolója
A program alapítója

2007. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.