Olimpia

Geri világbajnok

2019. július 21.

Eredetileg jöttünk volna egy olyan hírrel, hogy “ejj, de rég nem jelentkeztünk, az OB zárónapjának képei elúsztak a Balcsiban” – de aztán persze előkerültek, így minden fotó, eredmény már elérhető..
S szívből gratulálunk a résztvevőknek, nyerteseknek s edzőiknek. Köszönjük, hogy az idény során velünk versenyeztetek, s számításaink szerint az OB egyéni versenyeinek 736 fős összmezőnyével együtt ez 4354 nevezést jelentett a 2018/19-es idényben. Az elköszönő serdülőknek további sok sikert kívánunk az erősebb kadét korcsoport versenyein!
S közben persze már javában zajlik a nyár… vele együtt a fővárosi világbajnokság. Nem kis büszkeséggel jelenthetjük, hogy az Olimpici-spiritusz 101%-on égett, hevült, izzott egy világklasszisok uralta környezetben, s mindez ezúttal Siklósi Gergő neve által fémjelezve.
Aki ott volt s átélhette a csodát, annak hiábavalóak a szavak, aki pedig nem élhette át személyesen, hiába is ecseteljük, mert még a magyar nyelv ezerarcú gyönyörűsége sem képes leírni azt, ami a 64-es főtáblán történt egészen a döntőig, 2019. július 19-én.
Annyi biztos, hogy Siklósi Gergely világbajnok. A szerény és nagyszívű fiú, aki már tízéves kissrácként is mindenféle magas dobogók tetejére szerette magát felvívni… végigversenyezte a Olimpici-korcsoportokat.

2008-ban egy aranyérem az Olimpici GP gyermek korcsoportjában…

S nemcsak az Olimpici, de Szalay Gyöngyi szellemisége, (itt is) valamint Kulcsár Győző neve is felbukkan a döntőt követő interjúban. A gyermekkora sikert sikerre halmozó sportoló pályája egy visszaigazolás az Olimpici GP sikeréhez, amelyért nem csak roppant hálasak vagyunk, de természetesen nagyon-nagyon büszkék is, hogy alig évtizeddel az első dobogós helyezéseket követően Gergő a világ legmagasabb dobogóját is meghódíthatta jelenlegi mestere, Dancsházy-Nagy Tamás irányítása alatt, hazai pástokon, hazai közönség előtt.
A pénteki nap teljes sztoriját az MVSz híre tételezi.

Fantasztikus teljesítmény: a 21 éves párbajtőrőző a világ legjobbjait legyőzve világbajnokká vált!

 

Sikeres Universiade – Taipei 2017

2017. augusztus 26.

XXIX. Summer Universiade – Taipei 2017
Taipei, 2017. aug. 19–30.
A kisolimpiának beillő világversenyen egyéni- és csapat versenyszámokban is pástra álltak a nemzetek egyetemista sportolói. A férfi párbajtőrözők erős csapattal – Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely – utaztak augusztus 16-án a Kínai Köztársaság tajvani fővárosába.
Augusztus 21-én a férfi párbajtőr egyéni versenyszám zajlott, a 98 fős mezőnyben Bányai Zsombor ezüstérmet szerzett.
Berta Dániel a legjobb 16 közé jutásért egyetlen tussal, kapott ki, így a 28. helyen végzett. Danihoz hasonlóan Siklósi is 15/14-re szenvedett vereséget, s a 31. helyen zárt, míg Cho Taeun Sándor a 67. helyet szerezte meg.

Női párbajtőr egyéniben 90 fős mezőnyben a hazai eredmények:
29. Mihály Kata, 41. Budai Dorina, 48. Szabó Laura, 52. Siklósi Enikő.
A női párbajtőrcsapat sajnos kiesett a nyolc közé jutásért, miután Hollandia csapatát előbb legyőzve, kikapott Svájc csapatától.

A férfi párbajtőrözők csapatversenye 21 nemzet, köztük a magyar egyetemista válogatott vívóival zajlott.

A párbajtőrcsapat: Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor | Fotó: MVSz

A csapat a rangsor negyedik helyéről vágott neki a küzdelmeknek. Ami tényleg az volt, hiszen a nyolcba jutásért a német csapat ellen hátrányból fordítottak a fináléban, s nyertek 45/44-re!
A négy közé kerülésért Hollandia ellen 35/28-ra nyert a csapat. Az elődöntőben az örök veszélyforrás, Korea csapatánál bizonyult jobbnak a magyar sereg: 25/19 arányban győzedelmeskedett a piros-fehér-zöld.
A döntőben Oroszország csapata ellen végig 3-4 találatos előny volt a magyar oldalon, a legvégén – csakúgy mint a németek ellen, megvalósult a taktikai fordítás, ezúttal sajnos az ellenfél oldalán. Hosszabbításban, egyetlen tussal volt jobb az ellenfél, ami így is egy nagyon értékes ezüstérmet jelentett az esélyesen a jövő magyar nagycsapatának nevezhető együttesnek.

Nehéz nap, fényes siker! | Fotó: pecsivivas.hu

.

Szinte minden fegyvernemben remek eredményeket hoztak a vívók az idei Univerisade versenyén:
Férfi kardban Szatmári András, női kardban Márton Anna, valamint női tőrben Kreiss Fanni egyéni aranyérmesek; Bányai Zsombor férfi párbajtőrben egyéni ezüstérmes, és a csapat is ezüstérmet szerzett. Az eredmények reménykeltő előjelei egy sikeres nyári olimpiának Tokióban. Érdemes megjegyezni a neveket!
Gratulálunk az éremszerzőknek!

Olimpici Team

Jobbulás és fejlődés

2017. június 10.

Az Olimpici Grand Prix versenysorozat állandó felügyelőjének, “porondmesterének” Nedeczky Györgynek az egész Olimpici csapat jó egészséget és jobbulást kíván!

A fejlődés pedig egy hatalmas sportdiplomáciai sikerrül szól:
A vívósport mindegyik szakágában lehet csapatverseny már a 2020-as tokiói olimpián is, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon.

Ilyen kis helyeken is születhetnek nagy döntések! 😉

Köszönet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, köszönet Kulcsár Krisztiánnak és a teljes FIE-legénységnek!!!
A teljes hír a MOB oldalán olvasható!

Olimpici Team

Utánpótlás 2.0

2017. február 25.

2.0, mivel hisszük, az igazi utánpótlás az Olimpici korcsoportoknál kezdődik. Aztán persze a tartósnak mutatkozó tehetség akkortájt bontakozik ki igazán, mire már majdnem a kadét korcsoportot is elhagyják a vívók.. és hogy Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnokot, a Nemzet Sportolóját idézzük: – “…majd csak kikerednek valahogy!”

Viszlát egy olimpián!

S mint már számos egykori Olimpici-vívó esetében, íme most is a tanúbizonyság, hogy ez így is van. Ezek a srácok néhány éve még az Olimpici GP-k pástjait koptatták.. most pedig 2016 legjobb magyar utánpótlás sportolói, egész pontosan a kiscsapatok versenyében a legjobbak a junior párbajtőr csapatban Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely, Bányai Zsombor és Bakos Bálint.
A hírről bővebben az Utánpótlás Sport portálon olvashattok!

Az Olimpici Team gratulál nekik és mestereiknek!

Rio Paralimpia 2016 összefoglaló + kitüntetések

2016. szeptember 24.

Összefoglalásképp a riói paralimpiai játékok magyar vívósikereiről.
2016 szeptember 12.
A riói paralimpia kerekesszékes vívóversenyei magyar sikert hozva indultak el: férfi kard egyéni A kategóriában Osváth Richárd ezüstérmet szerzett.

2016 szeptember 13.
Krajnyák Zsuzsa a negyedik, Veres Amarilla az ötödik helyen végzett női párbajtőr egyéniben a riói paralimpia kerekesszékes vívóversenyeinek második napján.

2016 szeptember 14.
Osváth Richárd férfi tőrben is második lett, megszerezve ezzel saját, és a magyar vívóküldöttség második ezüstérmét. Krajnyák Zsuzsa bronzérmet szerzett női tőr egyéni A kategóriában. Hajmási Éva ugyanitt nyolcadik,  B kategóriában Dani Gyöngyi hatodik helyen végzett.

2016 szeptember 16.
A Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsa, Veres Amarilla összeállítású női párbajtőrcsapat bronzérmet nyert.

2016 szeptember 17.
A Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna összeállítású női tőrcsapat ezüstérmet szerzett.

A Szekeres Pál által vezetettt delegáció tehát remek, kimagasló eredménnyel zárta a Rio de Janeiró-i paralimpiát.
Gratuláció jár versenyzőknek és edzőiknek!

Emellett érdemes tudni arról is, hogy az olimpiai játékokon sikeres sportolókat és edzőket Magyarország első emberei köszöntötték, s jutalmazták őket sikereik elismeréseképpen.

Fotó: hunfencing.hu

Akikre egy nemzet büszke, a vívósport legjobbjai:
Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Szilágyi Áron, Rédli András, Osváth Richárd és Szász Emese.

A díjazottaknak átadott állami kitüntetésekről bővebben a Magyar Vívó Szövetség híréből kiderül minden részlet.

Olimpici Team

…és még mindig Rio!

2016. szeptember 11.

A magyar kerekesszékes vívók is már az Rio de Janeiró-i paralimpia helyszínére utaztak, hiszen a vívóversenyek szeptember 12–16-ig zajlanak.
A női versenyzők közül Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Hajmási Éva, a férfiak részéről Osváth Richárd és Mató Gyula harcolta ki a részvételt.

Kövessétek, szurkoljatok kerekesszékes vívóinknak is: a rio2016.com, és a paralympic.org oldalakat ajánljuk.

A riói olimpia vívóversenyeit a magyar épée bronzérme aranyozta be 2016. aug.14-én, amikor olimpiai bronzérmes lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar férfi párbajtőrcsapat.

A hazaiak a tábla  5. helyéről a legjobb négybe kerülésért az erős Korea csapatát verték 45/42 arányban. Így az elődöntőben a világelső francia válogatottal vívtak hatalmas csatában, győzelemesélyes pillanatokkal, ám végül a franciák 45/40 arányú  győzelme miatt a magyar csapat a helyosztóra készülhetett.

A bronzmeccsre Bockó Gábor helyére Somfai Péter állt be,  és ez a felállás is nyerőnek tűnt: a világbajnoki címvédő Ukrajna ellen 39/37 arányú győzelmet ért el a csapat. Részletes beszámoló olvasható az MVSz hírében.

Egy fantasztikus csapat: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter | Foto: FIE

Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrválogatott vezetőedzője: “Boldogok és büszkék vagyunk. Az egyéni verseny utáni pillanattól kezdve csak a csapatversenyre konentráltunk. Elemeztünk, edzettünk, lábteniszeztünk, lazítottunk. És úgy érzem, hogy ezzel a bronzéremmel kihoztuk a maximumot ebből a mai versenyből. Bebizonyítottuk, hogy négyemberes válogatottunk van, bebizonyítottuk, hogy nincs koreai átok. A franciák jobbak voltak egy hajszálnyival, de utána az ukránok ellen ismét remekeltünk. Nagyszerű bronzérmet nyertünk!”

Remek érzés Imre Géza nyilatkozatát olvasni: “Na, újra tudok mosolyogni! Nem hiszem, hogy ennél többet ki lehetett volna hozni ebből a napból. Próbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, egy ezüst- és egy bronzéremmel térhetek haza, és valamennyi csapattársam pástra lépett.” A többiek nyilatkozata az MVSz hírében.

A riói olimpiát összegeve: WeAre HUNBEL!EVABLE!

Rio2016 – Imre Géza ezüstérmes!

2016. augusztus 10.

Mindannyiunk példaképe, Imre Géza ezüstérmet szerzett a riói olimpiai játékokon!

Micsoda egy nap volt ez! A férfi párbajtőrözők egyéni versenye zajlott augusztus 9-én a Carioca Arena 3-ban a a XXXI. nyári olimpiai játékokon.
Rédli Andrása 32 közé jutásért kezdett: a kuvaiti Alshatti-t győzte le 14/13 arányban, ám a folytatásban a 16-ba jutásért kikapott a francia Borel ellen. Az Ezredes így a 28. helyen fejezte be olimpiai szereplését. A legjobb 16 közé jutásért Imre Géza a kolumbiai Rodriguez verte könnyedén 15/8, Boczkó Gábor pedig a szenegáli Bouzaid-ot 15/9 arányban. Már a delegáció utazása napján kiderült a sorsolás: Imre és Boczkó egymás ellen vívnak a nyolcért. Előbbi magabiztos vívásával került ki győztesként a két barát közti küzdelemből: a legjobb nyolc közé Imre Géza jutott, miután 15/8 arányban nyert Boczkó ellen, aki így a 13. helyen végzett.

A továbbiaknak Imre Géza teljesítette felvállalt küldetését: az előretörést a legfényesebb éremért. Miután a negyeddöntőben legyőzte az észt Novoszjolov-ot 15/9 arányban, a világranglistaelső francia Grumier-t az elődöntőben úgy győzte le, hogy egy pillanatra sem engedte átvenni a vezetést. Így végig előnyben, 15/13 arányban nyert, hogy a döntőben a koreai Park-ot fogadja.
Az ázsiai ellenfél az elődöntőben olyan vehemenciával verte a svájci Steffent, hogy ötlete nem volt a húszesztendős tűzgolyó ellen. Imre Géza azonban végig irányította az asszót, a szupergyors Park képtelen volt meglepni, így meglépni is.. a második harmad közepén Gézu néhány tusos előnyét 9/9-re kiegyenlítette Park. Géza Ekkor még érezte, mi az ellenszer: sorra vitte be a találatokat, és elhúzott öt találattal. Ezután emberfeletti nyomulásban Park elindult, és nemcsak egyenlített, de az utolsó találatot is ő vitte be. Imre Géza így nyilatkozott:
“Parknak más esélye nem volt, mint hogy támadjon, ilyenkor ez gyakori. Megtette, nem volt veszítenivalója, és a folytatásban túljárt az eszemen. Ezt kár tagadni, előbb gondolkodott, mint én. Egyszerűen nem tudtam megszúrni, nem találtam, hogy hol van.” A nyilatkozatból összeállított anyag bővebben itt olvasható.

Jelenleg a világ legjobb párbajtőrözői: Imre – Park – Grumier | Fotó: MTI

Az viszont biztos, hogy ha ezt a problémát a páston Imre Géza nem tudta megoldani, akkor a világon senki másnak sem sikerült volna ez! Ezzel együtt hatalmas büszkeséget hozott Imre Géza a magyar párbajtőrvívásnak! Szász Emese aranyérme után itt egy olimpiai ezüst a világ legeslegjobb Imre Gézájától!

Dancsházy-Nagy Tamás szavait az MVSz híréből idézzük:
“Elnézést, de még egy kicsit hatása alatt vagyok a történteknek. Olyan, de olyan közel volt ez az arany. És Géza olyan, de olyan nagyszerű sportember… Szóval, tökéletes nap lett ez majdnem. És hadd kezdjem a kezdetektől! Géza csodálatos alapokat kapott Kopetka Béla nevelőedzőtől, majd mindent megtanult Udvarhelyi Gábortól. Hat éve dolgozunk együtt, a finomhangolások maradtak rám, és csodás éveket töltünk együtt. A londoni kudarc után Géza kis híján abbahagyta, aztán sikerült rábeszélnünk a folytatásra. Azóta nyert egy egyéni és egy csapat világbajnoki aranyérmet… És most egy olimpiai ezüstöt. Úgy, hogy legyőzött három világklasszist, Boczkó Gábort, Novoszjolovot és Grumier-t. Aztán majdnem Parkot is. Hagyjuk most a végét, ennek okán nyilván nem vidámkodunk. Ugyanakkor Géza az egész szezonban ugyanazt a céltudatos munkát végezte el az egész szezonban, amit tavaly, a világbajnoki aranyérme előtt. Nagyszerű ember, sportember, és most megkétszerezett erővel várjuk a csapatversenyt, a Korea elleni negyeddöntőt…”

És végül egy remek írás a döntő drámaiságának kapcsán..

Hajrá fiúk, hajrá magyar csapat!!!

 

Aranykulcs az idényzáráshoz – itt Rio2016!

2016. augusztus 8.

Az Országos Bajnokság után a 2015/2016-os idény lezárását eddig húztuk: vártuk az aranyat a brazíliai Rio de Janeiro-ban rendezett XXXI. nyári olimpiai játékokról! Igényünknek Szász Emese gyorsan, boldogan, megérdemelten, profin, remek vívással tett eleget. A részletek előtt azonban rövid OB-összefoglaló.

Az Országos Bajnokság versenyeredményeit reméljük már minden érdeklődő végignézte a GP-eredmények között. Minden napról készült fotóalbum (Fb-on is)… Jelöljétek rajta egymást, magatokat, osszátok meg a legszebb pillanatokat barátaitokkal! Az Sz-L Bau Balaton Vívóklub rendezése dicséretet érdemel, hiszen a rekordlétszámokkal, de gördülékenyen zajlottak a versenynapok. Az OB során a tavalyi 594 egyéni nevezőnél is többen, 629-en álltatok pástra, valamint a tavalyi 109 helyett 114 csapatba verbulálódva a mezőny 414 vívója harcolt klubjának jobb eredményéért. Nagyszerűek voltatok, és ez rajtatok kívül köszönhető edzőiteknek és családtagjaitoknak is! Gratulálunk a remek eredményekhez!
Reméljük a pihenés édes volt, és hamarosan elkezdődik a felkészülés a következő idényre. Elköszönő serdülőinknek szép sikereket a kadét korosztályban. A következő idény időpontjairól hamarosan hírt adunk! Reméljük, hogy az Olimpici elmúlt egy évtizede nem volt hasztalan, és az OB-n ugyan ha hatalmas ünnepséggel nem is, kis gesztusokkal jutalmaztuk, elismertük mindazokat, akik hozzátettek ehhez a történethez!

.
#Rio2016

Az olimpia alaphangulának felelőse két aranyos versenyző: Hosszú Katinka úszó mellett Szász Emese párbajtőröző.
Nehéz könnyedén összefoglalni Emese éremszerzését, napját, vívását, az érzéseket.. hiszen annyira felemelő volt látni, ahogy hatalmas alázattal, profi módon, Kulcsár Győző mesterrel ezt a napot úgy tették oda, hogy abban benne van mindannyiunk vágya a győzelemre, az elismertségre, álmaink beteljesítésére.. Emese hosszú utat járt be, hogy álmát valóra válthassa, ezzel pedig tudjuk, hogy sokatoknak ad erőt, példát saját céljaitok elérésében.
Az olimpia nyitónapján Szász Emese olimpiai aranyérmet nyert, amiért szívből jövő gratulációnkat küldjük neki és mesterének Kulcsár Győzőnek, valamint a válogatott edző Kovács Ivánnak. Itt van tehát az első arany, itt ez a csodálatos, fantasztikus arany.. micsoda vívás, micsoda remek vívás… micsoda élmény ez!

A négyszeres olimpiai bajnos mester Kulcsár Győző és Szász Emese|Fotó: MTI

Igencsak ajánlott és érdemes felidézni a döntő pillanatait az M4Sport videóján!
Íme az eredményhirdetés
Számtalan további videó az M4Sport oldalán.
A FIE Facebook-oldalának fotóalbuma az elődöntőkről, döntőről és eredményhirdetésről.

Sokféle olvasnivaló, riport található különböző hírportálok Rio2016-szekcióiban, íme egy válogatás:

Az index.hu elemzős írása.
A FIE angol nyelvű cikke külföldi barátoknak küldhető.
Az MNO cikkében a kétszeres olimpikon Nagy Titi nyilatkozik Emese sikeréről…
A Nemzeti Sport színeséből néhány érdekesség a két aranylányról…

.

vívás további időbeosztása az olimpián:
(A kezdési időpontok a helyi időt jelzik, azokhoz 5, azaz öt órát hozzáadva kiderül a hazai időpont.)
aug. 8. 9.00 női kard egyéni: Márton Anna
aug. 9. 9.00 férfi pbt. egyéni: Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András
aug. 10. 8.30 női tőr egyéni: Knapek Edina, Mohamed Aida
aug. 10. 13:15 férfi kard egyéni: Szilágyi Áron, Decsi Tamás
aug. 14. 9.00 férfi pbt. csapat: Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter

A FIE hivatalos eredményközlő oldala.
Az M4Sport élő közvetítése az olimpiáról.

Olimpici Team

Lengyel kaland + út Rióba

2016. március 20.

A lengyel utánpótlásversenyek egyik legnépszerűbbjéről évre-évre hírt adunk, miután a fővárosi klubok rendszeresen delegálnak rá Olimpici korosztályú versenyzőket. Idén is érdemes volt odáig utazni, hiszen a siker nem maradt el:

A Wroclawban március 17–20-ig zajlott XXXIX. Challenge Wratislavia nemzetközi vívóversenyen ugyanis az U15 kategóriában Tóth Jázmin az MTK vívója, valamint az U13 kategóriában a VASAS SC vívója, Máthé Csenge egyaránt aranyérmet szereztek.  Szintén a VASAS SC sportolója Gyenes András, aki az U13 korosztályban ezüstérmet szerzett.

Tóth Jázmin és Máthé Csenge büszkén a nemzeti lobogóval

Gratulálunk!

Mindeközben idehaza is mindannyiunk számára jelentős események történtek: a WestEnd FIE Grand Prix női versenyében Szász Emese kvalifikálta magát a XXXI. Nyári Olimpiai játékokra, és a GP-n a hatodik helyen végzett.
A férfiak versenyében Imre Géza az ötödik helyen végzett, híradásunk idején Boczkó Gábor még versenyben van, és a legrosszabb esetben is bronzérmes.
Szuper!

Olimpici Team

küzdöttek a tőröző lányok

2008. augusztus 18.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella és Ujlaky Virginie összeállítású csapat keményen küzdött, ám az elődöntőben kikapott a Lengyeleket is verő Amerikai csapattól. Sajnos az Olasz csapattal sem bírtak a bronzéremért folytatott harcban. Azért szép volt ez lányok!

Tábla, részletes MOB hír

az összes hírünk Olimpia2008’Peking címkével